29 april, 2014

Pinspiratie: potloodbloemen

Soms wil je wel eens iets anders aan je kind meegeven om uit te delen in de klas. Wat dacht je dan van deze potloden met gehaakte bloem er op? Zoals ik het ervaren heb tot nu toe vinden kinderen dit soort cadeautjes hartstikke leuk! Het patroon kan je hier vinden.




















Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!

28 april, 2014

Kleurenexplosie

Zo af en toe kom ik een blog tegen waarvan ik meteen denk: dit is leuk! Dat had ik ook met deze blog en daarom wil ik hem jullie niet onthouden. Over welk blog ik het heb? Over Zooty Owl's Crafty Blog!

Mandala's ontworpen en gehaakt door Zelna Olivier, foto's van haar blog













De persoon achter Zooty Owl woont in Zuid Afrika en heet Zelna Olivier. Als je van kleur houdt, zit je bij haar goed! Ze maakt de meest prachtige kleurcombinaties die ze heel goed weet toe te passen in de mandala's die ze sinds kort ontwerpt. De patronen daarvoor plaatst ze gratis op haar blog zodat ook wij ze ook kunnen maken.

Squares ontworpen en gehaakt door Zelna Olivier, foto's van haar blog












Je kan haar trouwens ook vinden op Ravelry onder de naam Zelna Olivier. Hier vind je ook al haar patronen.

Ik ben erg blij dat ik haar blog ontdekt heb! Een beetje kleurentherapie kan geen kwaad op zijn tijd.

Marjolein

26 april, 2014

Tada! - Moss Lace Shawl

In een eerder bericht vertelde ik al dat ik voor de Handwerkbeurs in Zwolle afgelopen februari heel veel voorbeelden heb gehaakt. Deze shawl is daar één van.
 











Ik haakte deze shawl met "Java" van OnLine, een mooie mix van katoen met viscose. "Java" is een heerlijk soepel garen dat door de toegevoegde viscosedraad een prachtige glans heeft. Door het katoen is het garen niet alleen sterk en ademend, maar neemt het ook prima vocht op. Daardoor is het onder andere perfect voor het maken van zomerse topjes maar ook voor omslagdoeken en sjaals.
De draad is mooi dun, glad en ondanks dat het heel soepel is ook een beetje "stijfjes". Ik moest er dan ook heel even aan wennen maar daarna haakte ik het supersnel weg. Ik gebruikte een haaknaald van 4 mm wat voor dit garen relatief dik is. Doordat het garen wat stijver is, blijft het wel heel mooi in model en dat is erg prettig met een kantpatroon als dit. Het laat zich echt uitstekend opspannen.



















Het patroon bestaat uit twee verschillende kantgedeeltes en een mooie rand. Het haakte prettig en het resultaat vind ik erg mooi. Ik ben er erg tevreden over en de shawl oogstte dan ook veel bewonderende blikken tijdens de beurs!



















Het patroon
Het patroon heet "Moss Lace Shawl" en is ontworpen door Barbara. Je kan het hier vinden op Ravelry en hier op haar eigen blog.

Het garen
OnLine "Java"
Samenstelling: 67% katoen - 33% viscose
Gewicht per bol: 50 gram
Looplengte: 158 meter
Haaknaald: 2,5 - 3,5
Wasvoorschrift: machinewas tot 40 graden Celsius
Ik gebruikte 110 gram van kleur 061 Turquoise


25 april, 2014

Kleur je weekend - bloemtinten bloesem

Foto gemaakt door Marjolein Flick

23 april, 2014

Kaleidoscope Blanket - deel 4

Zo, na een behoorlijke inhaalslag ben ik nu helemaal bij met mijn Kaleidoscope Blanket Mystery Club! Ik had bijna twee maanden achterstand opgelopen door de Handwerkbeurs in februari waar ik veel voorbeelden voor wilde maken. Maar toen dat eenmaal af was en de voorraad weer geteld en opgeborgen was, had ik weer tijd om voor mezelf te haken en ben ik aan een inhaalslag begonnen en ben ik nu dus weer helemaal bij. Inmiddels is één derde van de deken klaar en het wordt iedere maand mooier!

Hier nog even een terugblik op vorige maand:






















En zo ziet de deken er uit na het patroon van april:

























Mooi hè? En ook heerlijk warm. De 100% merinowol is niet alleen heerlijk om mee te haken, hij is ook heerlijk om onder weg te kruipen!

22 april, 2014

Pinspiratie: kroontje

Het kan nog nét voor Koningsdag! Het patroontje voor dit kroontje is niet al te moeilijk dus met een avondje haken heb je er één gemaakt. Haak hem in knaloranje of glinsterend goud voor een extra koninklijk effect en je kleine prins of prinses steelt de show aanstaande zaterdag!


















Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!

19 april, 2014

Diving In! - breien

Hoewel haken het grootste deel van mijn tijd inneemt en ik het met ontzettend veel plezier doe, vind ik het soms erg prettig om even iets anders te doen. Omdat ik ondanks mijn ergonomische haaknaalden soms tóch last krijg van mijn polsen, wissel ik het haken zo nu en dan af met breien. Toch iets met garens maar nét even anders. En daarom dook ik gisteren eens in mijn voorraad garens en viste een héééél oud bolletje sokkengaren van Opal op. Samen met een naturelkleurige bol sokkengaren (ook van Opal trouwens) ga ik daar een shawl van breien volgens het "Diving In Recipe". Het patroon of "recept" zoals de schrijfster het zelf noemt vind je - uiteraard - op Ravelry.

Het is een gratis patroon en je breit alleen rechte steken, er is geen averechte steek in zicht! Heerlijk dus om 's avonds voor de tv te doen. Daarbij vind ik de ribbeltjes gewoon leuk.

Het was even wennen want ik heb al een tijdje niet meer gebreid en het is de eerste keer dat ik vanaf een Engelstalig patroon ga breien maar gisteravond ben ik begonnen. Het zal wel even duren voor hij af is omdat ik niet dagelijks brei maar ik zal zeker zo af en toe mijn vorderingen hier laten zien.

Doe jij ook nog iets anders naast haken? Ik ben benieuwd!

Marjolein

18 april, 2014

Kleur je weekend: paascakejes

Foto én cakejes gemaakt door Marjolein Flick

17 april, 2014

Ik leer HAKEN - boekverslag

Als ik zat te haken, kwam mijn oudste dochter altijd even kijken wat ik aan het doen was. Verder dan dat ging haar interesse nog niet op 6-jarige leeftijd. Zij bleef - zoals ze zelf zei - liever kruisjes borduren. Tot anderhalf jaar geleden. Ze was toen mee om te helpen tijdens de Brei- en Haakdagen en vroeg aan het einde van de eerste dag of ik haar tóch wilde leren haken. Natuurlijk wilde ik dat! Niets leukers dan je eigen dochter leren waar je zelf zo veel plezier aan beleeft, toch? Op de terugweg in de auto heeft ze met de tong uit haar mond lossen zitten haken en het ging haar heel goed af. Nu, anderhalf jaar later, haakt ze monstertjes, uiltjes, tasjes, bloemetjes en nog veel meer.
Heb jij ook (klein-)kinderen die geïnteresseerd meekijken als je aan het haken bent? Dan is het volgende boek misschien een leuk cadeautje voor ze. En natuurlijk geef je ze er dan ook meteen een haaknaald en een setje kleine bolletjes garen bij!

Inhoud:
In "Ik leer HAKEN" van Lucinda Guy & François Hall leren kinderen vanaf ongeveer 6 jaar op speelse wijze de basis van het haken. Met behulp van de muisjes Pien en Pepijn en de aardige wolf Bob leren ze hoe ze naald en garen vast moeten houden, en hoe lossen, vasten en stokjes gehaakt worden. Ook leren ze hoe ze moeten meerderen en minderen, hoe je rondjes haakt én hoe je mooi van kleur wisselt.


Aan het eind van het boek wordt uitgelegd wat je moet doen als er iets fout is gegaan en laten de schrijvers zien hoe je de lapjes mooi aan elkaar naait, knuffels opvult en draadjes afhecht. Als allerlaatste vind je nog twee pagina's met sjablonen voor de viltfiguren die gebruikt worden om de projecten af te maken en te versieren.
Alles wordt op kinderniveau uitgelegd en alle tekst is voorzien van duidelijke tekeningen. Het boek is verder niet ingedeeld in hoofdstukken maar in projecten.

Project 1: Snaterende Simon
Een leuk, klein projectje om mee te beginnen. Je oefent het haken van vasten en het netjes afwerken en in elkaar naaien van je project. Met wat vilt en een knoop maak je hem helemaal af. Daarna zit Simon graag boven op een pen, potlood of je vinger!













Project 2: Stoere Stijn
Stijn is een poes gehaakt van vasten. Als extraatje heeft hij mooie strepen en leer je dus hoe je van kleur wisselt. Ook hier maak je er met vilt en knopen een prachtig beestje van!




















Project 3: Snoes de Muis
Als je Snoes wilt maken moet je eerst leren hoe je mindert en meerdert want Snoes heeft een driehoekig model. Ze wordt gehaakt in twee kleuren en heeft pootjes en oortjes van vilt en knopen als ogen.




















Project 4: Toffe Tas
Nu ga je stokjes leren haken en ga je een mooi tasje haken. Heel handig om je haakspullen in op te bergen!




















Project 5: Blitse Bloemen
Om deze bloemen te maken ga je eerst leren hoe je rondjes haakt. En daarna leer je ook nog hoe je een gestreept rondje maakt! Zo kan je eindeloos veel verschillende bloemen maken om je Toffe Tas mee te versieren of een elastiekje en misschien weet je zelf nog wel meer te verzinnen.




















Project 6: Alleskunner Albert
Bij dit beestje gebruik je alles wat je tot nu toe geleerd hebt. Vasten, stokjes, rondjes, meerderen en minderen, alles komt aan bod!




















Conclusie:
Een erg leuk, vrolijk en leerzaam boek voor kinderen die graag willen leren haken. Met de duidelijke tekeningen en uitleg kan het bijna niet mislukken. De projecten zijn erg leuk, mijn dochter van 9,5 wil ze allemaal maken! Kortom, een heerlijk basisboek van 96 pagina's voor de jonge haaksters en hakers onder ons!

15 april, 2014

Pinspiratie: paaseitjes met vilt

Deze eitjes vind ik zo lief! Ze zijn gehaakt en daarna versierd met vilt door middel van droogvilten. Dus niet met lapjes maar met plukjes wol en een prikpen. Erg leuk om samen met je (klein-)kinderen te doen! Hier vind je de linkjes naar het eitjespatroon en de uitleg voor het vilten. Ik weet wat ik dit weekend (beetje last-minute) ga maken met mijn oudste dochter!


















Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!



13 april, 2014

Kaleidoscope Blanket - deel 3

Inmiddels is het eerste kwartaal van de Kaleidoscope Blanket Mystery Club voorbij en ik kan je vertellen dat ik er met veel plezier aan werk! Het is erg leuk om iedere maand de deken een stukje te zien groeien en het patroon tot ontwikkeling te zien komen. Het allerleukste vind ik dat het iedere maand weer een verrassing is om te zien hoe het patroon verder gaat. Welke kleuren komen er nu? Zou dit stukje van een cirkel worden of toch niet? En wat voor kleur zullen de opvulrondjes deze keer krijgen?

Het patroon voor de maand maart heb ik nu af. Het begint al echt te lijken op de figuurtjes die je in een kaleidoscope ziet of, zoals mijn jongste dochter van 2,5 zegt: telescoop. Zij kijkt er in naar de sterren zegt ze. En ergens heeft ze wel gelijk, het zijn net gekleurde sterretjes!

Nog even hoe de deken er na het februari patroon uit zag:






















En dan nu de deken na het haken van het maart patroon:





















Ik ben benieuwd hoe de deken er aan het eind van deze maand uit ziet!

12 april, 2014

Tutorial - Cool Clematis bloemensjaal

Naar aanleiding van mijn Tada!-bericht over mijn bloemensjaal heb ik zowel via Facebook als per email diverse vragen van jullie gehad over het patroon. Het is een patroon van een motiefje dat "Cool Clematis" heet en waar je zelf van alles mee kan maken. Het patroon staat in Simply Crochet issue 7 en is ontworpen door de ontwerpster Lucy Croft. Omdat het lezen van Engelse patronen voor veel Nederlandse haaksters lastig is, heb ik contact gezocht met Lucy Croft en gevraagd of ik het patroon mag vertalen en delen op mijn blog. En dat mocht! Dus bij deze. Ik hoop dat deze tutorial duidelijk is maar mocht je nog vragen hebben dan mag je die natuurlijk altijd stellen. Veel plezier met het patroon!

Marjolein

 

"Cool Clematis bloemensjaal"

Motiefje


Stap 1: maak een magische ring.
 
Stap 2: 1 losse (telt niet mee als steek), 6 vasten in de magische ring, sluit met een halve vaste in de bovenkant van de eerste vaste. (totaal 6 vasten)




















Stap 3: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), *stokje in de volgende vaste, 2 lossen*, herhaal wat tussen ** staat totaal 5x, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse. (6 stokjes, 6x een lossenboog van 2 lossen)




















Stap 4: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), stokje in de lossenboog, 2 lossen, *stokje in het volgende stokje, 2 lossen, stokje in de volgende lossenboog, 2 lossen*, herhaal wat tussen ** staat totaal 5x, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse. (12 stokjes, 12x een lossenboog van 2 lossen)




















Stap 5: nu gaan we een bloemblaadje maken: *1 losse, haak 5x (stokje, 1 losse) in het volgende stokje, halve vaste in het volgende stokje*, haak wat tussen ** staat totaal 6x. (6 bloemblaadjes)












Stap 6: *1 losse, half stokje in het eerste stokje van het bloemblaadje, 2 lossen, stokje in het 2e stokje, 2 lossen, (stokje, 3 lossen, stokje) in het 3e stokje, 2 lossen, stokje in het 4e stokje, 2 lossen, half stokje in het 5e stokje, 1 losse, halve vaste in de halve vaste*. Haak wat tussen ** staat totaal 6x. (NB: in het stekendiagram staan aan het begin en aan het eind van het bloemblaadje 2 lossen. Ik heb 1 losse gedaan omdat het motiefje anders niet plat bleef liggen.)




















Stap 7: hecht af en weef de uiteinden in.




















Motieven aan elkaar haken

Je haakt de motieven aan elkaar tijdens het haken van de laatste toer. In plaats van (stokje, 3 lossen, stokje) in het 3e stokje van het bloemblad haak je (stokje, 1 losse, 1 hv in de 3e lossenboog van het andere motiefje, 1 losse, 1 stokje) in het 3e stokje van het bloemblad.

Schema voor sjaal/schouderdoek

De bloemensjaal zoals ik hem gemaakt heb bestaat uit 70 motieven. De bovenste rij is 13 motieven breed. Iedere rij daarna heeft steeds 1 motief minder. De onderste rij heeft 7 motieven. Je kan de sjaal natuurlijk altijd langer, korter, breder of smaller maken precies naar je eigen smaak.

Schema voor een sjaal/schouderdoek. Je kan hem zo breed en hoog maken als je zelf wilt.



Steekdiagram

Diagram is gescand uit Simply Crochet issue 7

11 april, 2014

Kleur je weekend: natuurtinten zonsondergang

Foto gemaakt door Marjolein Flick

08 april, 2014

Pinspiratie: paashaasjes met ei

Het is alweer bijna Pasen! Nog anderhalve week en dan kunnen we weer paaseieren zoeken. Deze haasjes helpen mee om ze te verstoppen. Tenminste, als ze eerst gehaakt worden natuurlijk! Mijn dochters zien dat wel zitten, die willen wel een paashaasje cadeau!
Het patroon voor deze lieve haasjes is wel in het Spaans maar als je google vertaal er op los laat, is het aardig goed te volgen. Succes!

























Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!

07 april, 2014

Mooie kleedjes

Het is altijd leuk om te zien wat mijn klanten met het door hun bestelde garen maken. Daarom word ik altijd erg blij van klanten die mij foto's sturen van hun creaties, zo leuk om te zien!

Zo kreeg ik pasgeleden van Nelleke twee foto's doorgemaild van mooie kleedjes die zij haakte met "Filetta" van OnLine. "Filetta" is een mooie dunne haakkatoen en is werkelijk perfect voor onder andere dit soort kleedjes.

























Het eerste kleedje heeft ze gehaakt in de kleur wit. Het kleedje  heeft een doorsnede van 20 cm. Ik vind de bloem in het midden erg mooi in combinatie met de puntige rand!

























Het tweede kleedje heeft Nelleke gehaakt in de kleur roze en heeft een diameter van 18 cm. Ik vind het veerpatroon erg bijzonder en de geschulpte rand past er super bij!

Beide kleedjes zijn gehaakt met haaknaald 1,65 mm.

Mocht je de kleedjes net zo mooi vinden als ik, Nelleke verkoopt veel van haar creaties via haar winkeltje op Etsy. Echt even kijken hoor, ze maakt erg mooie dingen!

04 april, 2014

Kleur je weekend: bloemtinten sering

Foto gemaakt door Marjolein Flick

03 april, 2014

Kaleidoscope Blanket - deel 2

In dit bericht vertelde ik je al over de Kaleidoscope Mystery Blanket Monthly Club van Natural Dye Studio en liet ik je zien hoe het begin van de deken er uit ziet. Inmiddels ben ik met een ware inhaalslag bezig en kan ik je vertellen dat de maand februari inmiddels af is en ik bijna op de helft ben met het patroon voor maart. En dat mag ook wel want ieder moment kan het garen voor het tweede kwartaal bezorgt worden samen met het patroon voor de maand april. Ik kan haast niet wachten! Het is zo leuk om dit soort pakketjes te ontvangen en het patroon is werkelijk schitterend. Het is zo fascinerend om te zien hoe de deken iedere maand verandert.

Hier zie je nog even hoe het januari deel er uit ziet:























En zo ziet de deken er na het patroon van februari uit:






















En nu ga ik snel door met het deel van maart. Als je me zoekt ben ik in de tuin in het zonnetje aan het haken!

Marjolein


01 april, 2014

Pinspiratie: tulpenpotjes

Deze leuke potjes met tulppatroon ga ik zeker maken! Perfect voor deze tijd van het jaar, zeker als je er ook nog eens tulpen in zet. Het originele patroon vind je hier in het Engels. Het is oorspronkelijk gebruikt voor een deken, maar Ellebel heeft er een duidelijke uitleg van gemaakt die geschikt is voor de potjes van een bekend groente-in-pot-merk.






































Volg mij op Pinterest voor nog meer inspiratie!